Leer de Low Single Leg Takedown in BJJ: Stap-voor-Stap Gids

De Low Single Leg Takedown is een variant van de Single Leg Takedown waarbij de aanvaller het been van de tegenstander vastpakt en omhoog trekt terwijl hij of zij zichzelf onder de tegenstander door laat zakken. Het is een veelgebruikte techniek in Brazilian Jiu Jitsu (BJJ) en Mixed Martial Arts (MMA), omdat het een effectieve manier is om de tegenstander uit balans te brengen en op de grond te krijgen.

Hieronder volgt een stapsgewijze uitleg van hoe je een Low Single Leg Takedown in BJJ kunt uitvoeren:

Stap 1: Afstand bepalen Net als bij de andere varianten van Single Leg Takedown, is het belangrijk om de juiste afstand ten opzichte van de tegenstander te bepalen. Je wilt dichtbij genoeg zijn om zijn of haar been te kunnen vastpakken, maar niet zo dichtbij dat je kwetsbaar bent voor stoten of trappen.

Stap 2: Aanval opzetten Om een Low Single Leg Takedown op te zetten, moet je de tegenstander afleiden en hem of haar uit balans brengen. Dit kan door bijvoorbeeld een stoot of trap te doen, of door de tegenstander te duwen of te trekken. Het is belangrijk om te onthouden dat je de tegenstander niet alleen uit balans wilt brengen, maar ook wilt voorkomen dat hij of zij zichzelf kan verdedigen.

Stap 3: Het been vastpakken Als de tegenstander uit balans is, moet je snel zijn en zijn of haar been vastpakken met één hand. Bij de Low Single Leg Takedown pak je het onderbeen vast, net boven de enkel, en trek je het been naar je toe.

Stap 4: Onder de tegenstander door zakken Zodra je het been vast hebt, moet je jezelf onder de tegenstander door laten zakken. Dit doe je door naar voren te stappen met het been waarop je staat en tegelijkertijd het vastgepakte been naar achteren te trekken. Terwijl je dit doet, laat je jezelf op je knieën zakken en zorg je ervoor dat je jezelf onder de tegenstander door beweegt.

Stap 5: Het been omhoog trekken Als je onder de tegenstander bent door gezakt, moet je het been omhoog trekken terwijl je zelf weer omhoog komt. Dit doe je door het been naar je toe te trekken en jezelf omhoog te duwen. Het is belangrijk om de tegenstander uit balans te houden terwijl je het been omhoog trekt, om te voorkomen dat hij of zij zichzelf kan verdedigen.

Stap 6: Afwerking Als je het been omhoog hebt getrokken, moet je de tegenstander naar beneden trekken en ervoor zorgen dat je de controle behoudt. Dit kun je doen door op zijn of haar been te blijven zitten en jezelf op te trekken tot je in een dominante positie bent. Vanaf daar kun je de tegenstander vasthouden of verder gaan met een andere techniek, zoals een submission of ground and pound.

Het is belangrijk om te onthouden dat het uitvoeren van een Low Single Leg Takedown risico’s met zich meebrengt, omdat de tegenstander in staat kan zijn om een tegenaanval uit te voeren. Het is daarom belangrijk om deze techniek te oefenen onder begeleiding van een ervaren BJJ-instructeur en met een partner van vergelijkbaar niveau en gewicht. Het is ook belangrijk om de juiste veiligheidsuitrusting te dragen, zoals een mondbeschermer en een kruisbeschermer, om blessures te voorkomen.

Een ander belangrijk aspect van het uitvoeren van de Low Single Leg Takedown is het begrijpen van de juiste timing en afstand. Het is belangrijk om de aanval op te zetten wanneer de tegenstander niet in staat is om goed te verdedigen, bijvoorbeeld wanneer hij of zij uit balans is. Het is ook belangrijk om de juiste afstand te behouden en te vermijden dat je te dicht bij de tegenstander komt, omdat dit je kwetsbaar kan maken voor een tegenaanval.

Er zijn verschillende variaties van de Low Single Leg Takedown, waarbij sommige variaties zich richten op het vastpakken van het been van de tegenstander met verschillende handposities of bewegingen. Een veelgebruikte variant is de “ankle pick”, waarbij de aanvaller het onderbeen vastpakt en het been naar buiten duwt terwijl hij of zij naar voren stapt.

Het is belangrijk om te oefenen op verschillende situaties, zoals het uitvoeren van Low Single Leg Takedowns tegen een staande tegenstander of een tegenstander die op de grond zit of ligt. Door te oefenen op verschillende situaties, kun je jezelf beter voorbereiden op een real-life situatie en je vaardigheden verbeteren.

In het algemeen is de Low Single Leg Takedown een belangrijke vaardigheid in BJJ en MMA, omdat het een effectieve manier is om de tegenstander uit balans te brengen en op de grond te krijgen. Door te oefenen en te blijven leren, kun je deze techniek verbeteren en jezelf beter voorbereiden op de uitdagingen van de mat en het leven buiten de dojo.

Meer informatie over Low Single Leg Takedown

Bekijk de technieken van Low Single Leg Takedown