Ontsnappen als een pro: de beste escapes in BJJ

Braziliaans Jiu Jitsu (BJJ) is een vechtsport waarbij de nadruk ligt op grondgevechten en het toepassen van verschillende technieken om je tegenstander te overmeesteren. Echter, wat gebeurt er als je zelf in een benarde positie terechtkomt? Geen paniek! Met de juiste escapes kun je jezelf redden en weer in een goede positie komen. In deze gids zullen we de beste escapes in BJJ bespreken die je kunt gebruiken om je vaardigheden te verbeteren.

Bridge and Roll escape
Een van de meest effectieve escapes is de Bridge and Roll. Deze techniek wordt vaak gebruikt wanneer je tegenstander in de mount-positie zit. Door je heupen omhoog te duwen en vervolgens te rollen, kun je je tegenstander van je afwerpen en zo ontsnappen.

Elbow escape
Een andere veelgebruikte escape is de Elbow escape. Deze techniek is handig wanneer je tegenstander in de side control-positie zit. Door je knieën op te trekken en op je zij te rollen, kun je je elleboog onder je tegenstander’s arm plaatsen en zo ontsnappen.

Shrimp escape
De Shrimp escape is een techniek die wordt gebruikt om te ontsnappen uit de guard-positie. Door je heupen opzij te draaien en vervolgens je lichaam naar achteren te schuiven, kun je jezelf onder je tegenstander door bewegen en zo ontsnappen.

Granby roll
De Granby roll is een ontsnappingstechniek die vooral handig is wanneer je tegenstander een been lock heeft. Door je lichaam om te draaien en over je schouder te rollen, kun je de druk van je tegenstander verminderen en ontsnappen.

Het is belangrijk om te onthouden dat het oefenen van escapes net zo belangrijk is als het oefenen van aanvalstechnieken. Door verschillende escapes te leren en te oefenen, kun je jezelf in een betere positie manoeuvreren en zo je kansen op succes vergroten tijdens een BJJ-wedstrijd.

Als je meer wilt leren over BJJ en hoe je je vaardigheden kunt verbeteren, bezoek dan BJJ.nl voor handige tips en trucs van ervaren beoefenaars. Begin vandaag nog met trainen en word een meester in BJJ!

Meer informatie over escapes

Bekijk de technieken van escapes