BJJ: Veelzijdige vechtsport met grond- en staande technieken

Brazilian Jiu-Jitsu is een vechtsport die bekend staat om zijn grondvechttechnieken, maar het is ook erg effectief in staande technieken zoals takedowns, sweeps en worpen. BJJ-beoefenaars trainen in verschillende technieken om hun tegenstander naar de grond te brengen, controle te krijgen en uiteindelijk te overwinnen door middel van verwurgingen en gewrichtsklemmen.

Laten we elk van de categorieën in detail bekijken:

Takedowns: In BJJ worden takedowns gebruikt om de tegenstander naar de grond te brengen, waar de BJJ-beoefenaar hun grondspel kan gebruiken om het voordeel te behalen. BJJ-takedowns omvatten technieken zoals single-leg en double-leg takedowns, hip throws, foot sweeps en sacrifice throws.

Sweeps: Sweeps zijn technieken die vanuit de onderste positie worden gebruikt om de tegenstander uit balans te brengen en neer te halen. Deze technieken omvatten het gebruik van de benen om de tegenstander uit balans te brengen en neer te vegen. Veelvoorkomende BJJ-sweeps zijn butterfly sweeps, scissor sweeps en pendulum sweeps.

Guard Passes: In BJJ is de guard de positie waarbij de beoefenaar op hun rug ligt en hun benen om de tegenstander heen zijn gewikkeld om hen onder controle te houden. Guard passes zijn technieken die de bovenste speler kan gebruiken om langs de benen van de tegenstander te komen en een meer voordelige positie te krijgen, zoals side control of mount.

Submissions: Submissions zijn technieken die worden gebruikt om de tegenstander te dwingen op te geven, door middel van verstikking of druk op een gewricht. Veelvoorkomende BJJ-submissions zijn armbars, triangle chokes en rear-naked chokes.

Escapes: Escapes zijn technieken die worden gebruikt door de beoefenaar die in een nadelige positie zit om de controle over de wedstrijd terug te krijgen. BJJ-ontsnappingen omvatten technieken zoals bruggen en shrimpen, die de beoefenaar in staat stellen om onder de tegenstander weg te komen.

Transities: Transities zijn de bewegingen tussen verschillende posities tijdens een wedstrijd. BJJ-beoefenaars trainen in transities om van de ene positie naar de andere te bewegen terwijl ze controle houden over hun tegenstander.

Mountaanvallen: Mountaanvallen zijn technieken die worden gebruikt om de tegenstander te controleren vanuit de mountpositie, waarbij de beoefenaar bovenop de tegenstander zit. Mountaanvallen omvatten technieken zoals armbars, kimura’s en chokes.

Aanvallen vanaf de rug: Aanvallen vanaf de rug zijn technieken die worden gebruikt om de tegenstander te controleren vanuit de rugpositie, waarbij de beoefenaar achter de tegenstander zit. Aanvallen vanaf de rug omvatten technieken zoals rear-naked chokes en back armbars.

Beenaanvallen: Beenaanvallen zijn technieken die gericht zijn op het aanvallen van de benen van de tegenstander, meestal om een gewrichtsklem aan te brengen. Beenaanvallen omvatten technieken zoals kneebars, enkelklemmen en hielhaken.

Verwurgingen: Verwurgingen zijn technieken die worden gebruikt om de tegenstander te laten opgeven door verstikking. Veelvoorkomende BJJ-verwurgingen zijn rear-naked chokes, guillotines en triangle chokes.

Gewrichtsklemmen: Gewrichtsklemmen zijn technieken die worden gebruikt om de tegenstander te dwingen op te geven door het aanbrengen van druk op een gewricht, zoals de elleboog of knie. Gewrichtsklemmen omvatten technieken zoals armbars, kimura’s en kneebars.

Pins: Pins zijn technieken die worden gebruikt om de tegenstander op de grond te houden en te voorkomen dat ze kunnen bewegen. Veelvoorkomende BJJ-pins zijn side control en mount.

Worpen: Worpen zijn technieken die worden gebruikt om de tegenstander naar de grond te werpen. BJJ-worpen omvatten technieken zoals hip throws, foot sweeps en sacrifice throws.

Druktechnieken: Druktechnieken zijn technieken die worden gebruikt om de tegenstander onder druk te zetten en hen te dwingen een fout te maken. Druktechnieken omvatten het gebruik van druk op bepaalde lichaamsdelen, zoals het hoofd, de nek of de borstkas.

Omkeren: Omkeren zijn technieken die worden gebruikt om van een nadelige positie naar een voordelige positie te gaan. Omkeren omvat technieken zoals de granby roll en de sit-out.

Guardbehoud: Guardbehoud zijn technieken die worden gebruikt om de guardpositie te behouden en te voorkomen dat de tegenstander langs de benen komt. Guardbehoud omvat technieken zoals het gebruik van de benen en de armen om de tegenstander op afstand te houden.

Guardaanvallen: Guardaanvallen zijn technieken die worden gebruikt vanuit de guardpositie om de tegenstander te controleren en aan te vallen. Guardaanvallen omvatten technieken zoals triangles, armbars en omoplata’s.
Ground and Pound: Ground and Pound is een techniek die wordt gebruikt in MMA-wedstrijden om de tegenstander op de grond te houden en te slaan of trappen. BJJ-beoefenaars trainen in Ground and Pound om te voorkomen dat ze in deze positie terechtkomen en om te leren hoe ze zichzelf kunnen verdedigen.

Verwurgingen vanaf de rug: Verwurgingen vanaf de rug zijn technieken die worden gebruikt om de tegenstander te controleren vanuit de rugpositie en hen te laten opgeven door verstikking. Verwurgingen vanaf de rug omvatten technieken zoals rear-naked chokes en bow and arrow chokes.

Tegenaanvallen: Tegenaanvallen zijn technieken die worden gebruikt om de tegenstander te dwingen een fout te maken en zo de controle over de wedstrijd terug te krijgen. Tegenaanvallen omvatten technieken zoals het gebruik van de benen om de tegenstander uit balans te brengen en tegen te werken.

Zelfverdedigingstechnieken: Zelfverdedigingstechnieken zijn technieken die worden gebruikt om jezelf te beschermen in een gevaarlijke situatie buiten de wedstrijd. BJJ-beoefenaars trainen in zelfverdedigingstechnieken zoals het ontwijken van aanvallen, het verdedigen tegen messteken en het ontsnappen uit wurgingen.

Sparringstrategieën: Sparringstrategieën zijn technieken die worden gebruikt om de tegenstander te slim af te zijn en te winnen in een wedstrijd. Sparringstrategieën omvatten het gebruik van timing, afstand en het vermijden van fouten.

Een voorbeeld van hoe deze categorieën kunnen samenkomen in een wedstrijd:

Stel je voor dat je tegenstander begint met het proberen van een takedown, maar je gebruikt een sprawl om hem af te weren en vervolgens een knee pick single leg takedown uitvoert. Je tegenstander is nu op de grond en je gaat over naar side control. Hij probeert zichzelf te verdedigen en een ontsnapping uit te voeren, maar je past een armbar toe en dwingt hem om op te geven.

Een ander voorbeeld kan zijn dat je in de guardpositie bent en je tegenstander probeert te passeren. Je gebruikt een butterfly sweep om hem uit balans te brengen en hem op zijn rug te krijgen. Je gaat dan over naar mount en past een rear-naked choke toe om hem te laten opgeven.

De combinatie van deze verschillende technieken en strategieën maakt BJJ een zeer effectieve en veelzijdige vechtsport. Of je nu een beginner bent of een gevorderde beoefenaar, het blijft een uitdaging om de verschillende technieken en strategieën onder de knie te krijgen en te gebruiken in wedstrijden.

Bekijk de technieken van bjj-technieken