Effectieve takedowns in Braziliaans Jiu-Jitsu (BJJ)

Braziliaans Jiu-Jitsu (BJJ) is een vechtsport die bekend staat om zijn grondvechttechnieken, maar het is ook erg effectief in staande technieken zoals takedowns, sweeps en worpen. In deze tekst gaan we dieper in op de verschillende soorten takedowns die in BJJ worden gebruikt.

Single-leg takedowns zijn een van de meest voorkomende takedowns in BJJ. Dit type takedown is gebaseerd op het vastpakken van één been van de tegenstander en het gebruik van momentum en kracht om hen naar de grond te brengen. Er zijn verschillende variaties op de single-leg takedown, waaronder de high crotch, low single en ankle pick.

Double-leg takedowns zijn vergelijkbaar met single-leg takedowns, maar in plaats van het vastpakken van één been, worden beide benen vastgegrepen. Dit type takedown vereist vaak meer kracht en explosiviteit dan de single-leg takedown, maar kan zeer effectief zijn als het goed wordt uitgevoerd.

Hip throws zijn worpen waarbij de BJJ-beoefenaar gebruikmaakt van de heupen om de tegenstander uit balans te brengen en naar de grond te werpen. Deze worpen vereisen veel techniek en controle over de tegenstander om goed te kunnen uitvoeren. Voorbeelden van hip throws zijn Harai Goshi, Uchi Mata en Tai Otoshi.

Foot sweeps zijn technieken die worden gebruikt om de tegenstander uit balans te brengen en neer te halen door hun voeten te vegen. Dit type takedown is vooral effectief tegen tegenstanders die op één been staan of uit balans zijn. Veelvoorkomende foot sweeps in BJJ zijn Kouchi Gari, Ouchi Gari en Ashi Waza.

Sacrifice throws zijn worpen waarbij de BJJ-beoefenaar zichzelf opoffert om de tegenstander uit balans te brengen en naar de grond te werpen. Deze worpen vereisen veel techniek en timing om effectief te zijn en kunnen risicovol zijn als ze niet goed worden uitgevoerd. Voorbeelden van sacrifice throws zijn Tomoe Nage en Sumi Gaeshi.

Hand throws zijn worpen waarbij de BJJ-beoefenaar de arm van de tegenstander vastgrijpt en gebruikt om hen uit balans te brengen en naar de grond te werpen. Dit type takedown is vaak effectief tegen tegenstanders die proberen te worstelen of te clinchen. Een voorbeeld van een hand throw is Seoi Nage.

Greco-Roman throws zijn worpen die vaak worden gebruikt in worstelen en judo en die ook effectief kunnen zijn in BJJ. Deze worpen omvatten het vastgrijpen van de tegenstander rond de taille of de borst en het gebruiken van momentum om hen naar de grond te werpen. Voorbeelden van Greco-Roman throws zijn de fireman’s carry en de bear hug takedown.

Clinch takedowns zijn een andere set takedowns die worden uitgevoerd vanuit de clinch-positie. Een clinch is wanneer de twee vechters dichtbij genoeg zijn om elkaar vast te pakken. Het vastgrijpen van de tegenstander is een essentieel onderdeel van de clinch, omdat dit de tegenstander beperkt in hun bewegingen en hun vermogen om te slaan en te trappen beperkt. Een voorbeeld van een clinch takedown is de double underhook takedown. Dit wordt gedaan door beide armen onder de armen van de tegenstander te steken en de handen op de rug vast te houden. Vanuit deze positie kan de beoefenaar de tegenstander naar beneden trekken en op hun rug leggen.

Meer informatie over takedowns

Bekijk de technieken van takedowns