Leer de High Crotch Takedown in BJJ: Stap-voor-Stap Gids

De High Crotch Takedown is een takedown-techniek in Brazilian Jiu Jitsu (BJJ) waarbij de aanvaller een been van de tegenstander vastpakt en op zijn schouder legt, om hem of haar uit balans te brengen en op de grond te krijgen. Het is een effectieve manier om een staande tegenstander te neutraliseren en de controle te krijgen.

Hieronder volgt een stapsgewijze uitleg van hoe je een High Crotch Takedown in BJJ kunt uitvoeren:

Stap 1: Afstand bepalen Net als bij andere takedowns, is het belangrijk om de juiste afstand ten opzichte van de tegenstander te bepalen. Je wilt dichtbij genoeg zijn om hem of haar te kunnen vastpakken, maar niet zo dichtbij dat je kwetsbaar bent voor stoten of trappen.

Stap 2: Aanval opzetten Om een High Crotch Takedown op te zetten, moet je de tegenstander afleiden en hem of haar uit balans brengen. Dit kan door bijvoorbeeld een stoot of trap te doen, of door de tegenstander te duwen of te trekken. Het is belangrijk om te onthouden dat je de tegenstander niet alleen uit balans wilt brengen, maar ook wilt voorkomen dat hij of zij zichzelf kan verdedigen.

Stap 3: De aanval Als de tegenstander uit balans is, moet je snel zijn en naar voren stappen terwijl je een arm om het dijbeen van de tegenstander slaat en hem of haar optilt, zodat het been op je schouder komt te liggen. Duw vervolgens het been van de tegenstander naar buiten en naar beneden, terwijl je naar voren blijft stappen om hem of haar uit balans te brengen.

Stap 4: De afwerking Als de tegenstander op de grond ligt, kun je verschillende technieken gebruiken om hem of haar verder te controleren of te submitten. Bijvoorbeeld, je kunt de tegenstander vasthouden in de side control of mount positie, of doorgaan met een submission techniek.

Het is belangrijk om te onthouden dat het uitvoeren van een High Crotch Takedown risico’s met zich meebrengt, omdat de tegenstander in staat kan zijn om een tegenaanval uit te voeren. Het is daarom belangrijk om deze techniek te oefenen onder begeleiding van een ervaren BJJ-instructeur en met een partner van vergelijkbaar niveau en gewicht. Het is ook belangrijk om de juiste veiligheidsuitrusting te dragen, zoals een mondbeschermer en een kruisbeschermer, om blessures te voorkomen.

Er zijn verschillende variaties van de High Crotch Takedown, waarbij sommige variaties zich richten op het vastpakken van het been op verschillende hoogtes of het gebruiken van verschillende handposities. Bijvoorbeeld, je kunt het been vastpakken met één hand net boven de knie en de andere hand net onder de enkel, of je kunt het been vastpakken met beide handen net boven de knie.

Het is ook belangrijk om te oefenen op verschillende situaties, zoals het uitvoeren van High Crotch Takedowns tegen een staande tegenstander of een tegenstander die op de grond zit of ligt. Door te oefenen op verschillende situaties, kun je jezelf beter voorbereiden op een real-life situatie en je vaardigheden verbeteren.

Een belangrijke overweging bij het uitvoeren van een High Crotch Takedown is om ervoor te zorgen dat je jezelf niet blootstelt aan een tegenaanval. Dit kan gebeuren als je niet snel genoeg bent of als je niet de juiste techniek gebruikt. Het is daarom belangrijk om de techniek zorgvuldig te oefenen en om te beginnen met lage intensiteit en snelheid.

Een andere overweging bij het uitvoeren van een High Crotch Takedown is om te weten hoe je de techniek kunt combineren met andere technieken en posities. Bijvoorbeeld, je kunt een High Crotch Takedown gebruiken om de tegenstander op de grond te krijgen en vervolgens over te gaan op een side control of mount positie. Je kunt ook een High Crotch Takedown combineren met submission technieken zoals de guillotine choke.

Het is belangrijk om te onthouden dat het uitvoeren van een High Crotch Takedown vereist dat je zowel kracht als snelheid hebt. Het vergt ook veel oefening en beheersing om deze techniek effectief uit te voeren. Door te oefenen en te blijven leren, kun je deze techniek verbeteren en jezelf beter voorbereiden op de uitdagingen van de mat en het leven buiten de dojo.

Meer informatie over High crotch takedown in BJJ

Bekijk de technieken van High crotch takedown in BJJ