Leer de Low Double Leg Takedown in BJJ: Stap-voor-Stap Gids

De Low Double Leg Takedown is een takedown-techniek in Brazilian Jiu Jitsu (BJJ) waarbij de aanvaller beide benen van de tegenstander vastpakt en naar beneden duwt om hem of haar op de grond te krijgen, terwijl de aanvaller zelf ook laag bij de grond blijft. Het is een effectieve manier om een staande tegenstander te neutraliseren en de controle te krijgen, en het is vooral handig wanneer de tegenstander een lagere basis heeft.

Hieronder volgt een stapsgewijze uitleg van hoe je een Low Double Leg Takedown in BJJ kunt uitvoeren:

Stap 1: Afstand bepalen Net als bij andere takedowns, is het belangrijk om de juiste afstand ten opzichte van de tegenstander te bepalen. Bij de Low Double Leg Takedown is het belangrijk om dichtbij genoeg te zijn om hem of haar te kunnen vastpakken, maar niet zo dichtbij dat je kwetsbaar bent voor stoten of trappen. Daarnaast moet je ook iets lager bij de grond zijn dan je tegenstander, zodat je gemakkelijker onder zijn of haar basis kunt komen.

Stap 2: Aanval opzetten Om een Low Double Leg Takedown op te zetten, moet je de tegenstander afleiden en hem of haar uit balans brengen. Dit kan door bijvoorbeeld een stoot of trap te doen, of door de tegenstander te duwen of te trekken. Het is belangrijk om te onthouden dat je de tegenstander niet alleen uit balans wilt brengen, maar ook wilt voorkomen dat hij of zij zichzelf kan verdedigen.

Stap 3: De aanval Als de tegenstander uit balans is, moet je snel zijn en naar voren stappen, waarbij je beide benen van de tegenstander vastpakt, één hand net boven de knie en de andere hand net onder de knie. Duw vervolgens de benen van de tegenstander naar buiten en naar beneden, terwijl je zelf ook laag bij de grond blijft.

Stap 4: De afwerking Als de tegenstander op de grond ligt, kun je verschillende technieken gebruiken om hem of haar verder te controleren of te submitten. Bijvoorbeeld, je kunt de tegenstander vasthouden in de side control of mount positie, of doorgaan met een submission techniek.

Het is belangrijk om te onthouden dat het uitvoeren van een Low Double Leg Takedown risico’s met zich meebrengt, omdat de tegenstander in staat kan zijn om een tegenaanval uit te voeren. Het is daarom belangrijk om deze techniek te oefenen onder begeleiding van een ervaren BJJ-instructeur en met een partner van vergelijkbaar niveau en gewicht. Het is ook belangrijk om de juiste veiligheidsuitrusting te dragen, zoals een mondbeschermer en een kruisbeschermer, om blessures te voorkomen.

Er zijn verschillende variaties van de Low Double Leg Takedown, waarbij sommige variaties zich richten op het vastpakken van de benen op verschillende hoogtes of het gebruiken van verschillende handposities. Bijvoorbeeld, je kunt het vastpakken van de benen combineren met een lage binnenste dijbeen klem (inside trip) of een enkel klem (ankle pick).

Het is ook belangrijk om te oefenen op verschillende situaties, zoals het uitvoeren van Low Double Leg Takedowns tegen een staande tegenstander of een tegenstander die op de grond zit of ligt. Door te oefenen op verschillende situaties, kun je jezelf beter voorbereiden op een real-life situatie en je vaardigheden verbeteren.

Een belangrijke overweging bij het uitvoeren van een Low Double Leg Takedown is om ervoor te zorgen dat je jezelf niet blootstelt aan een tegenaanval. Dit kan gebeuren als je niet snel genoeg bent of als je niet de juiste techniek gebruikt. Het is daarom belangrijk om de techniek zorgvuldig te oefenen en om te beginnen met lage intensiteit en snelheid.

Een andere overweging bij het uitvoeren van een Low Double Leg Takedown is om te weten hoe je de techniek kunt combineren met andere technieken en posities. Bijvoorbeeld, je kunt een Low Double Leg Takedown gebruiken om de tegenstander op de grond te krijgen en vervolgens over te gaan op een side control of mount positie. Je kunt ook een Low Double Leg Takedown combineren met submission technieken zoals de kneebar of de ankle lock.

Het is belangrijk om te onthouden dat het uitvoeren van een Low Double Leg Takedown vereist dat je zowel kracht als snelheid hebt. Het vergt ook veel oefening en beheersing om deze techniek effectief uit te voeren. Door te oefenen en te blijven leren, kun je deze techniek verbeteren en jezelf beter voorbereiden op de uitdagingen van de mat en het leven buiten de dojo.

Meer informatie over

Bekijk de technieken van