Leer de High Single Leg Takedown in BJJ: Stap-voor-Stap Gids

De High Single Leg Takedown is een variant van de Single Leg Takedown waarbij de aanvaller het been van de tegenstander vastpakt met beide handen en het been tussen zijn of haar eigen benen door omhoog trekt. Het is een veelgebruikte techniek in Brazilian Jiu Jitsu (BJJ) en Mixed Martial Arts (MMA), omdat het een effectieve manier is om de tegenstander uit balans te brengen en op de grond te krijgen.

Hieronder volgt een stapsgewijze uitleg van hoe je een High Single Leg Takedown in BJJ kunt uitvoeren:

Stap 1: Afstand bepalen Net als bij de gewone Single Leg Takedown is het belangrijk om de juiste afstand ten opzichte van de tegenstander te bepalen. Je wilt dichtbij genoeg zijn om zijn of haar been te kunnen vastpakken, maar niet zo dichtbij dat je kwetsbaar bent voor stoten of trappen.

Stap 2: Aanval opzetten Om een High Single Leg Takedown op te zetten, moet je de tegenstander afleiden en hem of haar uit balans brengen. Dit kan door bijvoorbeeld een stoot of trap te doen, of door de tegenstander te duwen of te trekken. Het is belangrijk om te onthouden dat je de tegenstander niet alleen uit balans wilt brengen, maar ook wilt voorkomen dat hij of zij zichzelf kan verdedigen.

Stap 3: Het been vastpakken Als de tegenstander uit balans is, moet je snel zijn en zijn of haar been vastpakken met beide handen. In tegenstelling tot de gewone Single Leg Takedown, waarbij je de achterkant van de knie vastpakt, pak je bij de High Single Leg Takedown het bovenbeen vast. Het is belangrijk om je handen goed te plaatsen, met één hand op het bovenbeen en de andere hand onder het bovenbeen.

Stap 4: Het been omhoog trekken Zodra je het been vast hebt, moet je het tussen je eigen benen door omhoog trekken. Dit doe je door jezelf naar voren te duwen en het gewicht van de tegenstander naar achteren te trekken. Het is belangrijk om de tegenstander uit balans te houden terwijl je het been omhoog trekt, om te voorkomen dat hij of zij zichzelf kan verdedigen.

Stap 5: Afwerking Als je het been omhoog hebt getrokken, moet je de tegenstander naar beneden trekken en ervoor zorgen dat je de controle behoudt. Dit kun je doen door op zijn of haar been te blijven zitten en jezelf op te trekken tot je in een dominante positie bent. Vanaf daar kun je de tegenstander vasthouden of verder gaan met een andere techniek, zoals een submission of ground and pound.

Het is belangrijk om te onthouden dat het uitvoeren van een High Single Leg Takedown risico’s met zich meebrengt, omdat de tegenstander in staat kan zijn om een tegenaanval uit te voeren. Het is daarom belangrijk om deze techniek te oefenen onder begeleiding van een ervaren BJJ-instructeur en met een partner van vergelijkbaar niveau en gewicht. Het is ook belangrijk om de juiste veilighedsuitrusting te dragen, zoals een mondbeschermer en een kruisbeschermer, om blessures te voorkomen.

Een ander belangrijk aspect van het uitvoeren van de High Single Leg Takedown is het begrijpen van de juiste timing en afstand. Het is belangrijk om de aanval op te zetten wanneer de tegenstander niet in staat is om goed te verdedigen, bijvoorbeeld wanneer hij of zij uit balans is. Het is ook belangrijk om de juiste afstand te behouden en te vermijden dat je te dicht bij de tegenstander komt, omdat dit je kwetsbaar kan maken voor een tegenaanval.

Er zijn verschillende variaties van de High Single Leg Takedown, waarbij sommige variaties zich richten op het vastpakken van het been van de tegenstander met verschillende handposities of bewegingen. Een veelgebruikte variant is de “dive under” of “slide by”, waarbij de aanvaller onder het been van de tegenstander door duikt en het bovenbeen vastpakt vanaf de andere kant.

Het is belangrijk om te oefenen op verschillende situaties, zoals het uitvoeren van High Single Leg Takedowns tegen een staande tegenstander of een tegenstander die op de grond zit of ligt. Door te oefenen op verschillende situaties, kun je jezelf beter voorbereiden op een real-life situatie en je vaardigheden verbeteren.

In het algemeen is de High Single Leg Takedown een belangrijke vaardigheid in BJJ en MMA, omdat het een effectieve manier is om de tegenstander uit balans te brengen en op de grond te krijgen. Door te oefenen en te blijven leren, kun je deze techniek verbeteren en jezelf beter voorbereiden op de uitdagingen van de mat en het leven buiten de dojo.

Meer informatie over High Single Leg Takedown

Bekijk de technieken van High Single Leg Takedown