Leer de Slide by to Single Leg in BJJ: Stap-voor-Stap Gids

Slide by to Single Leg is een veelgebruikte techniek in Brazilian Jiu Jitsu (BJJ) om de tegenstander naar de grond te brengen en te controleren vanuit de Single Leg positie. Het is een effectieve manier om de tegenstander uit balans te brengen en zijn of haar verdediging te omzeilen.

Hieronder volgt een stapsgewijze uitleg van hoe je een Slide by to Single Leg in BJJ kunt uitvoeren:

Stap 1: Afstand bepalen Net als bij andere takedowns, is het belangrijk om de juiste afstand ten opzichte van de tegenstander te bepalen. Je wilt dichtbij genoeg zijn om zijn of haar been te kunnen vastpakken, maar niet zo dichtbij dat je kwetsbaar bent voor stoten of trappen.

Stap 2: Aanval opzetten Om een Slide by to Single Leg op te zetten, moet je de tegenstander afleiden en hem of haar uit balans brengen. Dit kan door bijvoorbeeld een stoot of trap te doen, of door de tegenstander te duwen of te trekken. Het is belangrijk om te onthouden dat je de tegenstander niet alleen uit balans wilt brengen, maar ook wilt voorkomen dat hij of zij zichzelf kan verdedigen.

Stap 3: De slide by beweging Als de tegenstander uit balans is, moet je snel zijn en naar de buitenkant van de tegenstander stappen met het been dat het dichtst bij hem of haar staat. Dit wordt de “slide by” beweging genoemd. Hierbij laat je jezelf door de benen van de tegenstander glijden en draai je jezelf richting zijn of haar achterste been.

Stap 4: Het been vastpakken Terwijl je de slide by beweging maakt, moet je het achterste been van de tegenstander vastpakken met één hand. Hierbij grijp je het onderbeen, net boven de enkel, en trek je het been naar buiten terwijl je naar voren stapt.

Stap 5: De takedown Als je het been vasthoudt, moet je jezelf naar voren duwen en de tegenstander naar beneden trekken. Dit doe je door het been naar achteren te duwen terwijl je naar voren stapt, zodat de tegenstander uit balans raakt en naar de grond valt.

Stap 6: Afwerking Als de tegenstander op de grond ligt, kun je verschillende technieken gebruiken om hem of haar verder te controleren of te submitten. Bijvoorbeeld, je kunt de tegenstander vasthouden in de side control of mount positie, of doorgaan met een submission techniek.

Het is belangrijk om te onthouden dat het uitvoeren van een Slide by to Single Leg risico’s met zich meebrengt, omdat de tegenstander in staat kan zijn om een tegenaanval uit te voeren. Het is daarom belangrijk om deze techniek te oefenen onder begeleiding van een ervaren BJJ-instructeur en met een partner van vergelijkbaar niveau en gewicht. Het is ook belangrijk om de juiste veiligheidsuitrusting te dragen, zoals een mondbeschermer en een kruisbeschermer, om blessures te voorkomen.

Er zijn verschillende variaties van de Slide by to Single Leg, waarbij sommige variaties zich richten op het vastpakken van het been van de tegenstander met verschillende handposities of bewegingen. Een veelgebruikte variant is de “Duck Under Slide by to Single Leg”, waarbij de aanvaller zich onder de arm van de tegenstander duikt en een slide by beweging maakt om de Single Leg positie te bereiken.

Het is belangrijk om te oefenen op verschillende situaties, zoals het uitvoeren van Slide by to Single Leg takedowns tegen een staande tegenstander of een tegenstander die op de grond zit of ligt. Door te oefenen op verschillende situaties, kun je jezelf beter voorbereiden op een real-life situatie en je vaardigheden verbeteren.

In het algemeen is de Slide by to Single Leg een belangrijke vaardigheid in BJJ, omdat het een effectieve manier is om de tegenstander uit balans te brengen en op de grond te krijgen. Door te oefenen en te blijven leren, kun je deze techniek verbeteren en jezelf beter voorbereiden op de uitdagingen van de mat en het leven buiten de dojo.

Meer informatie over Slide by to Single Leg

Bekijk de technieken van Slide by to Single Leg