Verras je tegenstanders met de veelzijdige Butterfly Guard

Butterfly Guard is een techniek in het Brazilian Jiu-Jitsu (BJJ) die vaak wordt gebruikt om de tegenstander te controleren en om aan te vallen. Het is een positioneringstechniek waarbij de onderliggende persoon zijn voeten onder de knieën van de tegenstander plaatst terwijl hij op zijn billen zit en zijn benen gebogen zijn. Hierdoor creëert de onderliggende persoon een sterke basis en kan hij gemakkelijk controle uitoefenen op de tegenstander. Hieronder volgt een uitleg over waarvoor Butterfly Guard wordt gebruikt en hoe je deze techniek moet gebruiken.

Waarvoor gebruik je de Butterfly Guard?

De Butterfly Guard kan worden gebruikt om de tegenstander te controleren en om aan te vallen. Het is een techniek die vooral handig is als de tegenstander sterker of groter is dan de onderliggende persoon. Door zijn voeten onder de knieën van de tegenstander te plaatsen, kan de onderliggende persoon de bewegingen van de tegenstander beperken en tegelijkertijd een goede basis bieden voor het uitvoeren van verschillende technieken.

Hoe moet je de Butterfly Guard gebruiken?

Hieronder volgen een aantal basisprincipes voor het gebruik van de Butterfly Guard:

  1. Plaats je voeten onder de knieën van de tegenstander en zorg ervoor dat je benen gebogen zijn en je op je billen zit.
  2. Houd je knieën naar buiten gericht, zodat je een sterke basis hebt en je de tegenstander gemakkelijk kunt controleren.
  3. Gebruik je voeten en benen om de bewegingen van de tegenstander te beperken en om de afstand te creëren die je nodig hebt om aan te vallen of om te ontsnappen.
  4. Gebruik je armen en handen om de tegenstander te controleren en om te voorkomen dat hij of zij zijn of haar positie verbetert. Dit kan bijvoorbeeld door de armen om de nek of de benen van de tegenstander te slaan.
  5. Let goed op de bewegingen van de tegenstander en probeer te anticiperen op zijn of haar acties. Als de tegenstander bijvoorbeeld zijn arm uitsteekt, kan de onderliggende persoon deze arm vastpakken en een submission proberen uit te voeren.
  6. Beweeg constant en zoek naar openingen om aan te vallen of om te ontsnappen. Dit kan bijvoorbeeld door de tegenstander uit balans te brengen met een sweep of door een submission uit te voeren als de tegenstander een opening biedt.

Belangrijk om te onthouden bij het gebruik van de Butterfly Guard is dat het belangrijk is om geduldig te blijven en te wachten op de juiste kans om aan te vallen of om te ontsnappen. Het is ook belangrijk om te experimenteren en te vinden welke technieken het beste bij jouw stijl passen. De Butterfly Guard is een veelzijdige techniek die kan worden gebruikt om de tegenstander te controleren en om aan te vallen, en het is belangrijk om de techniek te blijven trainen om je vaardigheden te verbeteren.

Meer informatie over Butterfly Guard

Bekijk de technieken van Butterfly Guard