Domineer je tegenstanders met Open Guard - Leer de beste technieken en strategieën op BJJ.nl

De Open Guard is een positie in het Brazilian Jiu-Jitsu (BJJ) waarbij de onderliggende persoon zijn benen gebruikt om de afstand tot de bovenliggende persoon te creëren. In tegenstelling tot de Closed Guard is er geen fysiek contact tussen de benen van de onderliggende persoon en de taille van de bovenliggende persoon. Hierdoor heeft de onderliggende persoon meer ruimte om te bewegen en kan hij of zij gemakkelijker aanvallen en ontsnappen. Hieronder volgt een uitleg over hoe de Open Guard werkt, waarvoor deze techniek wordt gebruikt en hoe je deze techniek moet gebruiken.

Hoe werkt de Open Guard?

De Open Guard werkt doordat de onderliggende persoon zijn benen gebruikt om de afstand tot de bovenliggende persoon te creëren. Hierdoor kan de onderliggende persoon gemakkelijker aanvallen en ontsnappen. Er zijn verschillende posities binnen de Open Guard, zoals de Butterfly Guard, de Spider Guard en de De La Riva Guard. Deze posities hebben allemaal verschillende technieken en strategieën die kunnen worden gebruikt om de tegenstander te controleren en aan te vallen.

Waarvoor gebruik je de Open Guard?

De Open Guard kan worden gebruikt om de tegenstander te controleren en om aan te vallen. Door de afstand tussen de onderliggende persoon en de bovenliggende persoon te vergroten, kan de onderliggende persoon gemakkelijker aanvallen en ontsnappen. De Open Guard kan vooral handig zijn als de tegenstander sterker of groter is dan de onderliggende persoon.

Hoe moet je de Open Guard gebruiken?

Er zijn verschillende technieken en strategieën die je kunt gebruiken vanuit de Open Guard, zoals sweeps en submissions. Hieronder volgen een aantal basisprincipes voor het gebruik van de Open Guard:

  1. Houd je benen wijd uit elkaar en gebruik ze om de afstand tot de tegenstander te creëren. Dit maakt het moeilijker voor de tegenstander om aan te vallen en biedt de onderliggende persoon meer ruimte om te bewegen.
  2. Gebruik je voeten om de tegenstander te controleren. Dit kan bijvoorbeeld door de voeten op de heupen of de schouders van de tegenstander te plaatsen.
  3. Beweeg constant en zoek naar openingen om aan te vallen of om te ontsnappen. Dit kan bijvoorbeeld door de tegenstander uit balans te brengen met een sweep of door een submission uit te voeren als de tegenstander een opening biedt.
  4. Gebruik je armen om de tegenstander te controleren. Dit kan bijvoorbeeld door de armen om de nek of de benen van de tegenstander te slaan.
  5. Let goed op de bewegingen van de tegenstander en probeer te anticiperen op zijn of haar acties. Als de tegenstander bijvoorbeeld probeert om zijn arm uit de grip van de onderliggende persoon te halen, kan de onderliggende persoon deze arm vastpakken en een submission proberen uit te voeren.

Belangrijk om te onthouden bij het gebruik van de Open Guard is dat deze positie gericht is op het creëren van afstand en het controleren van de tegenstander, in plaats van het direct aanvallen van de tegenstander. Het is belangrijk om geduldig te blijven en te wachten op de juiste kans om aan te vallen of om te ontsnappen.

In conclusie is de Open Guard een belangrijke positie in het BJJ en wordt deze vaak gebruikt om de tegenstander te controleren en om aan te vallen. Door de afstand tussen de onderliggende persoon en de bovenliggende persoon te vergroten, kan de onderliggende persoon gemakkelijker aanvallen en ontsnappen. Door constant te blijven bewegen en te zoeken naar mogelijkheden, kan de onderliggende persoon vanuit de Open Guard aanvallen of ontsnappen. Er zijn verschillende posities binnen de Open Guard, elk met hun eigen technieken en strategieën. Het is belangrijk om te experimenteren en te vinden welke positie en technieken het beste bij jouw stijl passen.

Meer informatie over

Bekijk de technieken van