Beheers elke tegenstander met deze onmisbare closed guard technieken

De Closed Guard is een positie in het Brazilian Jiu-Jitsu (BJJ) waarbij de onderliggende persoon zijn benen om de taille van de bovenliggende persoon klemt en zijn voeten gekruist houdt. De armen van de onderliggende persoon zijn over het algemeen om de nek van de bovenliggende persoon heen geslagen, waarbij de handen elkaar vasthouden. Dit creëert een “gesloten” positie, waardoor de onderliggende persoon controle heeft over de bewegingen van de bovenliggende persoon. Hieronder volgt een uitleg over hoe de Closed Guard werkt, waarvoor deze techniek wordt gebruikt en hoe je deze techniek moet gebruiken.

Hoe werkt de Closed Guard?

De Closed Guard werkt doordat de onderliggende persoon zijn benen om de taille van de bovenliggende persoon klemt en zo controle houdt over diens bewegingen. De bovenliggende persoon kan daardoor minder bewegen en heeft minder ruimte om te bewegen. Dit maakt het voor de onderliggende persoon makkelijker om submissions en sweeps uit te voeren. De gesloten positie maakt het ook moeilijker voor de bovenliggende persoon om te ontsnappen en een betere positie te krijgen.

Waarvoor gebruik je de Closed Guard?

De Closed Guard kan worden gebruikt om de tegenstander te controleren en om submissions en sweeps uit te voeren. Door de benen om de taille van de tegenstander te klemmen, kan de onderliggende persoon de bewegingen van de bovenliggende persoon beperken. Hierdoor kan de onderliggende persoon de bovenliggende persoon in een positie houden waarin deze minder gevaarlijk is en minder mogelijkheden heeft om aan te vallen. Dit kan vooral handig zijn als de onderliggende persoon minder krachtig of minder getraind is dan de bovenliggende persoon.

Hoe moet je de Closed Guard gebruiken?

Er zijn verschillende technieken die je kunt gebruiken vanuit de Closed Guard, zoals submissions en sweeps. Hieronder volgen een aantal basisprincipes voor het gebruik van de Closed Guard:

  1. Houd je benen en voeten stevig om de taille van de tegenstander geklemd. Dit zorgt voor een goede controle over de bewegingen van de tegenstander.
  2. Houd je armen om de nek van de tegenstander heen geslagen, met je handen tegen elkaar aan. Dit maakt het moeilijker voor de tegenstander om zijn hoofd op te tillen en te ontsnappen.
  3. Probeer je heupen op te tillen en je tegenstander naar je toe te trekken. Dit kan het makkelijker maken om submissions uit te voeren, zoals een armbar of een triangle choke.
  4. Probeer de positie van de tegenstander te verstoren door hem uit balans te brengen. Dit kan je doen door bijvoorbeeld je heupen naar de ene kant te bewegen en dan weer naar de andere kant, of door je benen te gebruiken om de tegenstander naar de ene kant te duwen en dan weer naar de andere kant.
  5. Let goed op de bewegingen van de tegenstander en probeer te anticiperen op zijn of haar acties. Als de tegenstander bijvoorbeeld probeert om zijn arm uit de grip van de onderliggende persoon te halen, kan de onderliggende persoon deze arm vastpakken en een submission proberen uit te voeren.
  6. Als de tegenstander probeert om te ontsnappen, kun je proberen om hem of haar te controleren door de benen strak om de taille te houden en de armen te gebruiken om de tegenstander dichtbij te houden.
  7. Probeer altijd te blijven bewegen en te blijven zoeken naar mogelijkheden om aan te vallen of om te ontsnappen.

Belangrijk om te onthouden bij het gebruik van de Closed Guard is dat deze positie vooral gericht is op controle en niet op aanval. Het is belangrijk om geduldig te blijven en te wachten op de juiste kans om een submission of sweep uit te voeren.

In conclusie is de Closed Guard een belangrijke positie in het BJJ en wordt deze vaak gebruikt om de tegenstander te controleren en om submissions en sweeps uit te voeren. Door de benen om de taille van de tegenstander te klemmen en de armen om de nek van de tegenstander te houden, kan de onderliggende persoon de bewegingen van de tegenstander beperken en zo de controle behouden. Door geduldig te blijven en te blijven zoeken naar mogelijkheden, kan de onderliggende persoon vanuit de Closed Guard aanvallen of ontsnappen.

Meer informatie over

Bekijk de technieken van