Beheers je tegenstanders met X-guard

De X-Guard is een positie in het Brazilian Jiu-Jitsu (BJJ) waarbij de onderliggende persoon één van zijn benen om het been van de bovenliggende persoon wikkelt en zijn andere been onder het been van de bovenliggende persoon plaatst. Hierdoor kan de onderliggende persoon de bewegingen van de bovenliggende persoon beperken en tegelijkertijd aanvallen en ontsnappen. Hieronder volgt een uitleg over hoe de X-Guard werkt, waarvoor deze techniek wordt gebruikt en hoe je deze techniek moet gebruiken.

Hoe werkt de X-Guard?

De X-Guard werkt doordat de onderliggende persoon één van zijn benen om het been van de bovenliggende persoon wikkelt en zijn andere been onder het been van de bovenliggende persoon plaatst. Hierdoor kan de onderliggende persoon de bewegingen van de bovenliggende persoon beperken en tegelijkertijd een goede basis bieden voor het uitvoeren van verschillende technieken. De X-Guard biedt een goede combinatie van controle en bewegingsvrijheid.

Waarvoor gebruik je de X-Guard?

De X-Guard kan worden gebruikt om de tegenstander te controleren, om te ontsnappen en om aan te vallen. Door één van zijn benen om het been van de bovenliggende persoon te wikkelen, kan de onderliggende persoon de bewegingen van de bovenliggende persoon beperken en tegelijkertijd een goede basis bieden voor het uitvoeren van verschillende technieken. De X-Guard kan vooral handig zijn als de tegenstander sterker of groter is dan de onderliggende persoon.

Hoe moet je de X-Guard gebruiken?

Er zijn verschillende technieken en strategieën die je kunt gebruiken vanuit de X-Guard, zoals sweeps, submissions en ontsnappingen. Hieronder volgen een aantal basisprincipes voor het gebruik van de X-Guard:

  1. Wikkel één van je benen om het been van de bovenliggende persoon en plaats je andere been onder het been van de bovenliggende persoon.
  2. Gebruik je voeten en benen om de bewegingen van de bovenliggende persoon te beperken en om de afstand te creëren die je nodig hebt om aan te vallen of om te ontsnappen.
  3. Houd je heupen dichtbij de heupen van de bovenliggende persoon, om zo controle te behouden.
  4. Gebruik je armen en handen om de tegenstander te controleren en om te voorkomen dat hij of zij zijn of haar positie verbetert. Dit kan bijvoorbeeld door de armen om de nek of de benen van de tegenstander te slaan.
  5. Let goed op de bewegingen van de tegenstander en probeer te anticiperen op zijn of haar acties. Als de tegenstander bijvoorbeeld zijn arm uitsteekt, kan de onderliggende persoon deze arm vastpakken en een submission proberen uit te voeren.
  6. Beweeg constant en zoek naar openingen om aan te vallen of om te ontsnappen. Dit kan bijvoorbeeld door de tegenstander uit balans te brengen met een sweep of door een submissionuit te voeren als de tegenstander een opening biedt.

Belangrijk om te onthouden bij het gebruik van de X-Guard is dat deze positie een goede balans biedt tussen controle en bewegingsvrijheid, maar dat het belangrijk is om geduldig te blijven en te wachten op de juiste kans om aan te vallen of om te ontsnappen. Het is ook belangrijk om te experimenteren en te vinden welke technieken het beste bij jouw stijl passen.

In conclusie is de X-Guard een belangrijke positie in het BJJ en wordt deze vaak gebruikt om de tegenstander te controleren, om te ontsnappen en om aan te vallen. Door één van zijn benen om het been van de bovenliggende persoon te wikkelen en zijn andere been onder het been van de bovenliggende persoon te plaatsen, kan de onderliggende persoon de bewegingen van de bovenliggende persoon beperken en tegelijkertijd een goede basis bieden voor het uitvoeren van verschillende technieken. Door constant te blijven bewegen en te zoeken naar openingen, kan de onderliggende persoon vanuit de X-Guard aanvallen of ontsnappen. Het is belangrijk om te experimenteren en te vinden welke technieken het beste bij jouw stijl passen en om geduldig te blijven en te wachten op de juiste kans om aan te vallen of om te ontsnappen.

Meer informatie over x-guard

Bekijk de technieken van x-guard